maanantai 16. marraskuuta 2009

Reilusti täti, kummi tai mummi

Olen monesti miettinyt kuluvaa oman sukupolveni aikaa. Kokemuksiamme on jakamassa vanhempamme ja heitä edeltänyt isovanhempiemme sukupolvi. Vanhuksia katsomme nykyhetkestä taaksepäin menneeseen. Itse kasvatamme uutta sukupolvea omista lapsistamme ja heidän lapsistaan. Tietoisuutemme ulottuvilla voi olla kokemuksia jopa neljän sukupolven ajalta.


Pamela tädistä esikuva ?

Sukupolvien saatossa oma elämämme on vain yksi monista. Meitä muistaa vain ne, jotka meidän jälkeemme elävät. Haluan, että omien lasteni tulee tietää minusta jotakin kongreettista ja positiivista. Mitä lapseni kertoisi minusta omille lapsilleen, kun minua ei enää ole. Lapsena olen ollut rakastettu, joskaan en aina kovin selvästi. Välittämisen positiivinen perintö on kuitenkin seurannut minua aikuisuuteen saakka. Olin pitkään äitini ainoa lapsi, ja lisäksi sain huomiota osakseni enoltani, tädeiltäni ja eniten mummoltani. Sisaruksemme ovat meistä jo muodostaneet omat käsityksensä, niin hyvistä kuin huonoistakin päivistämme. Menneitä ei kannata murehtia.


Miitta tädillä on psykiatrisia kykyjä

Rinnallamme voi kuitenkin varttua lasten ja nuorten sukupolvi, omia tai sisarustemme lapsia. Heissä olisi haastetta sedille, enoille ja tädeille. Opetelkaa olemaan kannustavia tukihenkilöitä nuorille. Nuoren minäkuva kehittyy läheisten ihmisten myötävaikutuksesta. Olkaa heistä kiinnostuneita, ja pitäkää yhteyksiä yllä. Valitettavasti on niin, ettei nuorilta saa läheskään aina välitöntä vastakaikua. Vastakaikua on odotettavissa, kun itse olet vanha, ja nuoret aikuisia. Kun täytät 60-70-80 vuotta on lempilapsesi mukana juhlissasi. Eihän kivaa tätiä kukaan unohda.


Oikea mummo

Itse haluan olla reilusti täti tai mummo. Kaverisuhteissa käytetään etunimeä. Täti ja mummo määritteet sisältävät itsessään huolenpitoa ja välittämistä, kuten äiti sanakin. Mummoksi tuloa saan kyllä odottaa, kun vanhempi poikani Lasse on vasta 15 v. Ikäni 53 v puolesta voisin kyllä hyvinkin olla mummo. Jotkut kaverini on saaneet mummiuden sädekehän alle 50 vuotiaina. Itse ottaisin mummiudestani irti kaiken mahdollisen ja hoitaisin lasteni lapsia mielelläni. Mummin osa saan vielä luvan odottaa. Onneksi toisaalla tätinä ja kummitätinä minulla on mukavia haasteita edessäni. Voisin vaikka soittaa ja kysellä kummityttöni Leppäkorven sitruuna sopraano Heidin kuulumisia viimeiseltä ratsastustunniltaan. Heidi aloitti koulunkäynnin 1 luokalla nyt syksyllä. Oletko sinä saavuttanut mummin tai tädin asemaa. Jos olet kummi, miten muistat kummilastasi ?

3 kommenttia:

  1. Moips!Mie tähän kommentoin eilen pitkästikkin mutta se kommentti hävisi joten nyt korjaan vähän asiaa..Mulla on 5 kummilasta ja olen 3 lapsen täti.Kesäaikana tulee pidettyä yhteyttä ja soiteltuakin mutta talviaikaan kaikki vaan jotenkin jää:/ei saisi, tiedän mutta näin se vaan menee!
    Sulla on ihania asioita blogissasi ja osaat todellakin kirjoittaa asioista!Itselläni on suurpiirteisesti melkein kaikki selitetty omassani ja kun taas tälläisiä blogeja niinkuin siulla lukee niin tuntuu että ei ite osaa edes omaa äidinkieltä..en meinaas osaisi koskaan näin selkeesti kirjoittaa!!

    VastaaPoista
  2. Olet todella kerännyt luottamusta, kun olet saanut noin monta kummilasta. Muista ottaa Turkkiin mukaan kaikkien kummilasten osoitteet. Tayn kanssa voitte kirjoittaa heille turkiksi terveisiä.
    Olen tottunut ent.työssäni selittämään ihmisille kirjakielellä, miksei he saa hakemaansa eläkettä (eläkeratkaisija). Kun kirjoittaminen oli työtä, en olisi jaksanut kirjoittaa blogia. Nyt työn päättymisestä on 2 vuotta. Minusta on kiva lukea, jos puhekieli tai murre näkyy blogikirjoituksessa, joten kirjoita vain miten se helpoiten sujuu.
    t Annu

    VastaaPoista
  3. Jooh ekana se oli hakua "minä" "mä"sitte tuli "mie"kun ei jaksanut koko ajan miettiä kuinka sitä kirjottaa:D
    Jooh täytyy sanoa että oon aika suosittu ollut kun kummia on valittu ja sen takia yritän pitää kummitätin velvollisuuksia yllä vaikka välillä olisikin kiirettä.
    Pitääkin ottaa osoitteet että voi postata kortit Tayn kanssa:)
    No niin nyt tiedetään miks tässä sun blogissa on kaikki niin selkeetä:D samaa rataa niin ilo lukea !

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi,