torstai 3. joulukuuta 2009

Laulajaisten valmistelua

Jukan suku pitää jokavuosi ns laulajaiset "pikkujoulun" sukulaisten kesken. Jukan äidin perhe oli kotoisin Viipurista, missä heillä oli peltisepänliike keskellä kaupunkia Vesiportinkadulla (sanotaan Viipurin kauneimmaksi kaduksi). Enok Ukin talon ja verstaan vastapäätä oli pikkuruinen nunnaluostari Viipurissa. Me ollaan käyty Jukan kanssa tätä kotitaloa katsomassakin.


Amppeelissa kukkii vielä kesän muovikukat, ne laitoin nyt vihdoin viimein varastoon !

No, joka tapauksessa Marjatan perheellä on karjalaiseen tapaan perinne kokoontua laulamaan jouluisin, yhdessä sukulaisten kesken. Joululaulujen perinteestä ei ole luovuttu tähänkään mennessä. Koko suku, kaikki kynnelle kykenevät kokoontuu aina joulukuun alkupäivinä perheen luokse, jonka kotiin mahtuu 30 henkeä laulamaan.


Marjatan tekemä huurteinen pihapöllö

Alussa laulajia oli vähemmän, nyt nuormmat 3 lasta on 1 vuotiaita. Jukan äiti Marjatta ja Timo ovat vanhimmat, lähemmäs 80 vuotiaita. Täytyy mainita, että Marjatta on isoäiti, ja isoäiti on hänen tyttärensä Helenakin näille suvun pienimmille. Joka joulu lauluvihko on yhteislauluna laulettava läpi ennenkuin päästään ruokapöytään. Sitten myös leikitään ja tanssitaan piiriä, isot ja pienet. Katsos .. näin näin tonttu ukko.. ruista leipoo. Ja mm kehrätkäämme silkkilankaa .. hienonmpaa, kuin hiuskarvaa ...


Minun betonista valama peikkotyttö kyyhöttää kukkapenkissä

Nyt laulajaiset pidetään vuorostaan pitkästä aikaa meillä 5.12 lauantaina. Taitaa ollakin kolmas kerta meillä. Juhlien valmisteluissa ei liiemmin ole vaivaa, kun juhlat pidetään nyyttikesteinä. Jokainen ilmoittautunut perhekunta tuo esim laatikoita, suolakalaa ym mistä sovimme etukäteen.

Tänään järjestelin ja somistin vähän pihaa. Jouluvalot pitäisi laittaa ulos seuraavaksi. Otin myös kuvia.

Pihassa on tuo uima-allas "monttu" ja sen eteen nostin särmin, mihin ripustin juluvalot (ei nyt näy päivällä). Jukka laittaa sit lisää vielä valoja etupihalle.



1 kommentti:

  1. İhana perinne tuollainen.Sita kannattaakin vaalia sukupolvelta toiselle.
    Tuo pöllö ei palele,mutta peikkotyttö nayttaa silta,etta silla olisi vilu.
    Mukavia hetkia lauantain laulajaisille.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi,