sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Siuntion kirkko, astu sisään kanssamme

Kirjoitan kahta blogia, enkä aina kirjoita pitkiä juttuja. Nyt kuvat kauniista talvisesta Siuntion kirkosta saavat puhua puolestaan. Valkea paksu lumi peittää kirkkomaata, ja tunnelma on valkea, kuulas ja rauhallinen niin kirkon sisällä kuin ulkonakin. Juho on ilmoitettu rippikouluun, ja hänen tulee kerätä vihkoonsa 8 kirkkokäyntiä, tai muuta kirkollista tilaisuutta. Sunnuntaina 3.1.2010 aamulla oli pakkasta -26C astetta, eli paljon. Autossa oli kylmää 6 km:n ajomatka, mutta



tiesimme, että kirkossa olisi sisällä tasaisen lämmintä uuden penkkien alle asennetun lämmitysjärjestelmän ansiosta. Meitä asiakkaita jumalanpalvelukseen osallistui runsaat 6 henkilöä. Penkkiriveissä oli hyvin tilaa edessä ja takana. Kuulosti aivan siltä, että pappi olisi puhunut henkilökohtaisesti vain meille. Saarnan aiheena oli Jumalan huone. Suuri kaunis ja juhlallinen onkin meidän Siuntion keskiaikainen kivikirkkomme. Ajatelin sitä, miten monia sukupolvia ennen meitä onkaan istunut näillä penkeillä, kuuntelemassa saarnaa kuten mekin sunnuntaiaamuna, ulkona pakkasen paukkuessa. Nuoret kuten Juho, on hekin odottaneet ripille pääsyään. Heitä toisia nuoria nyt peittää maa ja lumi sankarihaudoissa kirkkomaalla. Elämä ja kuolema on meitä Siuntiolaisia kautta aikojen koskettanut kirkkomme holvikaarien alla.







Kirkkomme kuvaus, lainattu Siuntion matkailusivuilta;

Siuntion keskiaikainen harmaakivikirkko on valmistunut vuonna 1480. Tähtiholvinsa ja kattomaalauksensa kirkko on saanut aivan 1500-luvun alussa. Pohjoissaksalaiset tai baltialaiset kirkkomaalarit ovat maalanneet raamatun tapahtumia sekä katolisen kirkon legendoja holveihin ja seiniin. Tuli on tuhonnut kirkkoa neljästi, mutta kattomaalaukset ovat säilyneet. Puhdasoppisuuden aikana 1700-luvulla ne kuitenkin peitettiin kalkkilaastilla. Kirkkoa restauroitiin vuoden ajan juuri ennen talvisotaa. Muinaistieteellisen toimikunnan toimesta kalkkilaasteja poistettiin maalausten päältä. Kirkko on omistettu Pyhälle Pietarille, jonka voi nähdä taivaan valtakunnan avaimineen kirkon veistoksissa. Avainsymboli on otettu sittemmin Siuntion kunnan vaakunaan.

Maalaukset kirkkomme katossa saa mielikuvituksen liikkeelle, mitä raamatun tapahtumia ne esittävät ? Joitan omia versioiota olen keksinyt. Keksitkö sinä, mitä kuvissa on meneillään ? Arvailuja varten olen numeroinut kuvat 1-6.
1.


Jokin kotieläin ?

2.


3.

Puudelin ja mäyräkoiran sekoitus ?
4.


5.


6.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi,