keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Evääksi omenoita

Blogini on muuttumassa vähin äänin laihdutusblogiksi, kun täällä mielelläni kirjoitan lukemistani eri ruoka-aineista ja niiden kalorimääristä. Ihme kyllä vaikka laihduttavat ruoat ei aina maistu mielestäni hyvältä, on minulla poikkeuksiakin olemassa. Pidän kananmunista, greipistä, kurkusta, ananaksesta, tomaatista, kukkakaalista, mansikoista ym marjoista ja monista hedelmistäkin. Lisäksi pidän



kaurapuurosta, leseistä, auringonkukan siemenistä, hapankorpusta ja näkkileivästä. Hapankorppujeni päälle pitäisi vain keksiä muuta kun rasvaa tai kermaista Oltermannijuustoa, mistä erityisesti pidän. Tämä herkkujeni lista on hyvä pitää mielessä, koska näitten ruokien syöminen ei tiettävästi lihota. Näitä voi lisäksi syödä paljon, koska mm hedelmissä on suurin osa nestettä.

Ylitse muiden herkkujen on kuitenkin omenat, mistä pidän erityisen paljon. Voin syödä kerralla kaksikin isoa omenaa, niin että leukapielet kipeytyy suurista haukkauksista. Yksi laihduttamisen vinkkini liittyykin omenoihin. Entisessä työpaikassani sain lounasseteleitä, mitkä kävi ravintoloihin. Yleensä lähi ravintoloissa meni aina syömiseen tunti aikaa, mikä kiusallisesti pidensi itse työpäiväänikin. Ostin isoja omenoita evääkseni. Ruokatunnilla töissä söin ensin evääni ja omenan. Olin omenasta niin täysi, etten jaksanut lähteä lähiravintolaan tuhlaamaan ruokalippujani. En kyllä silloin ollut laihduttaja, vaan asuntosäästäjä. No, tällä tavoin 5 päivän ruokalippuni säästyivät. Lippuja kertyi, ja viikonloppuisin kaverini kanssa saimme sitten ruokailla kaupungilla ravintoloissa. Rahaa säästyi, kun ruokamenoja oli vähemmän.

Nyt muistin ihanat raikkaat omenat, ja olenkin niitä kotiin ostellut eri laatuisia, kilohinnoista välittämättä. Kun tekee mieli jotain välipalaa, syön ison omenan.

Omenoista luin seuraavaa ;

Vanha sanonta “omena päivässä pitää tohtorin loitolla” pitää viisautta sisällään. Omena on oiva välipala laihdutusmielessä ja muutenkin hyvä lisä ruokavalioon. Syksyn ja omenakauden ollessa käsillä, kannattaa dieettiin sisällyttää omenoita! Tutkitaanpa hieman todistettuja faktoja näistä herkuista:

Luiden Suoja
Ranskalaiset tutkijat löysivät että flavonoidi nimeltään phloridzin, jota löytyy vain omenoista, saattaa vaikuttaa luiden koostumukseen positiivisesti.

Apua Astmaan
Toinen tutkimus osoittaa että astmaa sairastavat lapset, jotka joivat lasillisen omenamehua päivässä, oireilivat vähemmän kuin lapset jotka eivät juoneet omenamehua ollenkaan. Myöskin paljon omenoita syövien äitien lapsilla havaittiin vähemmän astmaa kuin heidän lapsilla jotka eivät syöneet omenoita.



Turkkilainen omenatee on ihanaa, ja kiva on rentoutua pasaarissa ostoksilla, kun myyjä kantaa eteesi höyryävää ja makeaa teetä. Sokerin voi kotona korvata makeutusaineella. Omenatee maistuu kylmänäkin jäiden kanssa.

Alzheimerin Taudin Ehkäisy
Hiirillä suoritettu tutkimus Cornellin yliopistossa osoittti että eräs flavonoidi jota löytyy omenoista, voi suojella aivosojuja vahingoilta, jotka johtavat Alzheimerin tautiin.

Kolesterolin Alentaminen
Omenoiden pektiinit alentavat “pahaa” kolesterolia. Ihmiset, jotka syövät kaksi omenaa päivässä, saattavat madaltaa kolesterolitasojansa jopa 16 prosenttia.

Mainio Kuidun Lähde Näläntunteen Poissapitämiseksi
Omenassa on suuri määrä ravintokuituja, vitamiineja ja ravintoaineita. Omenan maun tiedetään myös vaikuttavan neurologiseen reaktioon joka kertoo kehollemme LOPETTAA syöminen. Laihdutus ja omenat kulkevat hyvin yhdessä.

Keukosyövän Ehkäisy
10 000 ihmisen tutkimus osoitti, että niillä jotka söivät eniten omenoita, oli 50 % alhaisempi riski sairastua keuhkösyöpään. Tutkijat uskovat että tämä johtuu erinäisten omenoissa olevien flavonoidien vaikutuksesta

Rintasyövän EhkäisyCornellin yliopiston tutkimus osoitti että rotat, jotka söivät omenan päivässä sairastuivat 17% harvemmin rintasyöpään. Kolme omenaa päivässä vaikutti 39% verran ja kuusi omenaa päivässä jopa 44%.

Diabeteksen Hoito
Omenan pektiinit vaikuttavat kehon insuliinitarpeeseen ja voivat auttaa diabeteksen hoidossa

PainonhallintaBrasilialainen tutkimus löysi että naiset, jotka söivät kolme omenaa päivässä, pudottivat enemmän painoa kuin naiset jotka eivät syöneet hedelmiä ollenkaan. Täten omena toimii myös laihdutuksessa eduksesi.

Omenissa on jotain huonoakin, nimittäin säilöntäainetta. Muistan kun ystäväpariskunta asusteli talonmiehinä vihannestukun yläkerrassa. Jostain kuman syystä heiltä kuolivat kaikki viherkasvit. Isäntä totesi, etteivät huonekasvit pitäneet omenien säilöntäaineista, ja siksi kuolivat pois.

3 kommenttia:

  1. Olen ntaysin samaa mielta omenasta,kuin sina.
    Uutta tietoa oli tuo,etta omena auttaa laskemaan kolesteroolia.Kiitos tiedosta.Juuri söin omenan,appelsiinin,ja palan kokojyvaleipaa.
    Kaikkein parhaan kuidun saisi juuri omenan kuoresta,mutta sailönta aineiden takia pitaa kuoria.
    Olen taalla syönyt kylla oman maan omenia kuorineen.En sitten tieda,mita kasvatuksessa on kaytetty suojeluaineita.
    Rasvaahan ei pida lopettaa laihduttamisessakaan kokonaan.Voit huoletta laittaa hapankorpun paalle vahan hyvia rasvoja sisaltavaa margariinia,vaikkapa Becelia.

    VastaaPoista
  2. Minäkin muuten laihdutan! :D Olen laihduttanut jo 2,9 kg tänä vuonna. Käytän Kalorilasku.fi palvelua. Se on hyvä ja halpa. :)

    VastaaPoista
  3. Oikein hyvä alku ! Kun alussa huomaa kilojen vähenevän konkreettisesti, se kannustaa jatkamaan. Hyvä vinkki tuo kalorilaskuri, olen itse etsinyt rukapakkausten kyljistä kalorimääriä 100 gr/kohti. Pitäis vielä ostaa digitaali vaaka, niin saisi laskettua ruoka määrät tarkemmin. T Annu

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi,