keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Uusi eläkeläisen identiteetti

Olen ollut pitkään hiljakseen blogissani. Olin viime joulukuusta saakka käynyt 3 päivänä viikossa läpi työkykyarviota, mitä tehtiin minulle Lohjalla sairaalaolosuhteissa erilaisina testeinä ja arvioina. Työkykyarviossani otettiin huomioon kaikki uudet ja vanhat sairaudet, joiden arveltiin alentaneen kykyäni selvitä ammattini haasteista. Syitä työkykyni alentumaan olivat mm heikko alaselkä, ikäni ja epävakaa mielenterveyteni. Minulla oli vuosikymmeninä muodostunut tavakseni tehdä työtäni huolella ja harkiten, jolloin en kykyjeni puolesta enää pärjännytkään



tehtävissä, missä edellytettiin nopeaa työskentelyä. Mielenterveydestäni tuli esille, etten kestä stressiä tai jatkuvaa negatiivistä arvostelua, mitä kohtuuttomasti olinkin saanut osakseni viimeisinä vuosina uudelta työorganisaatioltani. Pitkäaikaisin ammattini oli eläkeesittelijän työ suuren eläkeyhtiön lakiosastolla. Tehtäviini lukeutui ratkaista eläkkeensaajien valituksia koskevia kysymyksiä. Vuoden 2004 jälkeen jouduin siirtymään vastentahtoisesti toiselle osastolle, missä työmenetelmät poikkesivat aiemmista. Entisellä lakiosastolla oli 7 henkeä, ja uudella lähemmäs 70. Kun menetin työhuoneeni, meni keskittymiskykyni täysin metsään jatkuvan hälinän ja puhelinten soimisen vuoksi, millaiseen en ollut tottunut. Vaikkei kyselijät edes olleet omia asiakkaita, osaston kaikkiin puheluihin tuli vastata. Olin levoton ja täysin hukassa uudella osastollani, eikä työtapoihin vaikuttamisen mahdollisuuksia ollut nimeksikään. Työskennellessäni lakiosastolla olin tottunut jakamaan työohjeita, enkä niitä saamaan huolehtiaksemme paremmin asiakkaistamme. Myös työmenetelmien joustavuudella oli osansa omissa työrutiineissani, koska eläkeasiakkaat odottivat hartaasti rahojaan maksuun. Epäselvät palkkatiedot kysyin heidän työnantajaltaan puhelimitse, jolloin sain tiedot heti. Uudella osastolla oli jäykkä työohje lähettää kyselykirje kaikista tiedusteltavista yksityiskohdista. Aikaa vastausten saamiseen menikin 2-3 viikkoa, ja voi kuvitella voi miten monta turhaa kiirehtimispyyntöä ehtikään tulla rahojaan odottavilta eläkkeenhakijoilta tässä välissä. Ennen pitkää stressi näkyi täydellisenä lamaantumisena työssäni, ja edessäni oli pitkä sairasloma, työpaikkani menetys ja nyt lopuksi pysyvä eläkkeelle jääminen. Lääkärini arvion mukaan minulla



ei katsottu olevan edellytyksiä selvitä vastaavasta kuluttavasta ammatista, miksi työni vääjäämättä muuttui. Mielenkiintoista on se, etteivät valittavat ja tyytymättömät eläkeasiakkaat olleet syy mielenterveyteni järkkymiseen, vaan syyt löytyi yksin työnantajan kohtuuttomista vaatimuksista, mihin tuloksiin ammatissani ja työssäni olisi pitänyt yltää. Oman arvioni mukaan selviäisin ammatistani joten kuten kunhan työn puitteet olisivat taitoihini nähden kohtuulliset. Ja jos pomoja olisi, hidän olisi syytä olla työasioiden hoidosta ja järjestelyistäkin samaa mieltä, mitä minäkin.

No, nyt työelämä on kohdaltani taaksejäänyttä elämää, ja edessäni on eläkeläisen arki 53-vuotiaana. Käyn edelleen 3 päivänä viikossa hoidossa mielenterveydellisistä syistä Lohjalla. Huojentavaa on, että kykenen turvaamaan perheemme toimeentuloa tästäkin eteenpäin. Ihaninta on, että voin matkustaa Turkkiin useammankin kerran vuodessa. Hyvää kevättä kaikille,

5 kommenttia:

  1. Tää kehitys työelämässä on niin kamalaa joka puolella, minäkin olen sen huomannut, vaikken ole niin hirveän pitkään työelämässä ollut.

    Toivottavasti uusi statuksesi eläkeläisenä ei tunnu liian raskaalta. Toipumista työelämästä täältä vaativan pomon toimistosta toivottelen...

    VastaaPoista
  2. Geçmiş olsun!
    Olenkin kerennyt jo kaivata ja ihmetella,etta minne katosit.
    Kuinkahan moni suomalainen onkaan samassa asemassa kanssasi.Työn uuvuttamana.Ja moni joutuu juuri tuollaisen takia ennenaikaiselle elakkeelle.
    Mutta ikasi huomioonottaen,niin minun mielestani tuossa iassa voi hyvin jo elakepaivista alkaa nauttimaankin.
    Tervetuloa joukkoon.
    Minulla katkesi työnteko vahan nuorempana,mita sinulla,ja kolarin takia.
    Tuli kertomastasi mieleen,etta oletkohan hoitanut minunkin kinkkista elakeasiaani.Nimittain 8 vuotta (alkoi 1994)taistelin elakkeesta työkyvyttömana.Lukuisia valituksia jouduin tekemaan noitten vuosien aikana.
    Ota kaikki irti saamastasi hoidosta,silla uskon,etta siita on tukea elamaasi.
    Ja nyt paaset todellakin sitten milloin vain Turkkiin,kun eivat työt ole esteena.
    Taalla kevat tuoksuu ja tuntuu.Nyt onkin se ihanin aika vuodesta ennen kuumia.
    Kiitos,sinulle myös ihanaa kevatta.

    VastaaPoista
  3. Kiitokset kommenteistanne
    Ii,esimiehetkin leimataan huonoiksi, jos johtotason vaatimukset jää toteuttamatta. Itse uskon, että jokainen työntekijä tekee työnsä eteen parhaimpansa, ja ihmettelenkin mihin työntekijöitten painostus johtaa .. ei ainakaan pidentämään työuraa, mistä nyt on paljon puhuttukin julkisuudessa.

    Sateenkaari, Lakiosastolta olin hoitovapaalla vuosina 1994 ja 1995. Tiedän miten ikävää on taistelu eläkkeestä. Ja nyt sen koin itsekin. Aiemmassa hylkäävässä päätöksessä yhtiö väitti masennukseni pysyvän kurissa lääkitykseni ansiosta. Diagnoosini vaihtui toiseksi uusissa tutkimuksissa, ja lääkitykseni todettiin olleen väärän 2 v:n ajan. Eläkeyhtiö joutui tarkastamaan kantaansa ja myöntämään minulle eläkkeen. Olen vakuuttunut, että ikäämme ja työkuntoomme nähden Sinä ja minä olemme todellakin tehneet aivan tarpeeksi työtä. Suuri onni on ollut sinulla, kun olet voinut aloittaa uuden elämän siellä Turkissa. Ett ole jämähtänyt paikoillesi, kuten toisille eläkeläisille käy.

    VastaaPoista
  4. Juuri tama elamanmuutos tuli hyvaan aikaan.Paikoilleen jamahtaminen olisi saattanut tapahtua kaikkien kipujen ja vaivojen takia.Kun on muuta mielenkiintoista elamassa,niin kivutkaan eivat saa otetta.
    Sinullakin on onneksi Turkinmatkasi,jotka varmasti piristavat.

    VastaaPoista
  5. Joo minäkin ihmettelin että missä sitä ollaan oltu!ja tosiaan kokoajan vaaditaan suomessa työntekijöiltä enemmän, tuntuu väillä ihan hullulta!jaksamisia sinne!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi,