lauantai 29. tammikuuta 2011

Talven tuiskuissa v 2011

Lumisesta pienestä kaupungista ja matalista pirteistä ..

Eteläisen Suomen tapahtumista olen lukenut mielenkiintoista historiaa Helsingin kaupungin perustamisesta. Kyse on Ursula Pohjolan Pirhosen romaanista: Lumikuninkaan sydän ja Kuninkaan Kauppamies romaanista, mikä kertoo kuinka Helsinki perustettiin kuningas Kustaa Vaasan määräyksestä vuonna 1550. Romaanin päähenkilö on hollantilainen Hans van Sanden, joka päättää jäädä Helsinkiin merenkulkijaksi ja kauppiaaksi. Romaani antaa käsityksen, miten pienestä ja syrjäisestä maasta



olemmekaan kotoisin me suomalaiset. Varsinaisia Helsinkiläisiä on vain kourallinen. Rauman, Ulvilan, Tammisaaren ja Porvoon porvareiden täytyi muuttaa asukkaiksi uuteen kaupunkiin, joten he alkuperäisetkit olivat tänne pakkomuuttaneita kauppiaita. Ensimmäinen kaupungin paikka oli Vantaan joen suulla, missä koski laskeutuu vanhankaupungin lahteen. Kosken suistoon saareen rakennettiin kuninkaankartano. Tärkeintä oli kuitenkin Helsingin ensimmäinen satama vanhan kaupungin lahdella. Talvella merenkulku tyrehtyi tyystin ja laivat jäätyivät niille sijoilleen odottamaan uutta kevättä.

Edelleen talvi peketoi meidät suomalaiset koteihimme hiljentymään ja annamme periksi tälle luonnonvoimalle. Lumesta ja kylmyydestä huolimatta aistimme voivat kuitenkin viihtyä ulkomaailmassa median, lukemisen ja muun yhteisöllisen ajanvietteen parissa. Meillä on hyvä syy hiljentymiseen. Nyt on kotonamme uusinta uutta Elisan Koti-viihde yhteys, jolla TV:n ohjelmien nauhoitus ja katselu on mahdollista läppärinkin avulla. Nauhoituksille on tilaa miltei rajattomasti. Nyt TV:n sarjat ja muut mielenkiintoiset ohjelmat katson aamulla tai päivällä, miten on parhaiten aikaa.



Nyt 50 cm:n paksuinen lumipeite talomme katolla uhmaa rakennuksen puurakenteita. Lunta ei ole ollut koskaan näin paljon, ja nyt on vasta Suomen talvi alkamassa. Saamme olla varuillaan, että saamme autot ulos tallista. Jospa odottamatta lumet rojahtaisivat alas katolta, autojen eteen, menisi siinä puoli päivää lapioida ulosajotie vapaaksi.

Oheiset kuvat talostamme kertovat millaisten kinosten katveessa me asumme. Polttopuitakin on vaikeaa hakea ulkoa vajasta, kun joutuu nousemaan talon viertä 1,5 metrin korkeuteen kinosten päälle !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi,